Karl XII Regele Suediei

Karl XII, regele Suediei, fugărit de vrăjmași, s-a ascuns și odihnit aici”.

Scrie pe placuta aflata la Conacul Budistenilor, conac situat in imediata vecinanate a pensiuni.

Karl XII a fost rege al Suediei din 1697 până în 1718 și Duce de Bremen-Verden.

Karl XII  a poposit intre 19 octombrie şi 8 noiembrie 1714  la intoarcerea sa din Imperiul Otoman la conacul boierului Budisteanu. , Din porunca domnitorului Ştefan Cantacuzino, acesta a fost condus pe parcursul intregii calatorii prin  Ţara Românească, de marele vornic Radu Popescu, unul dintre cronicarii vremii. Deşi traversarea Ţării Româneşti era programată în şapte zile, şederea de aproape trei săptămâni a regelui suedez la Piteşti a fost motivată, printre altele, de aşteptarea paşapoartelor de intrare în Imperiul Austro-Ungar.

Karl a fost singurul fiu supraviețuitor al regelui Karl al XI-lea al Suediei și al reginei Ulrika Eleonora; a urcat pe tronul Suediei la vârsta de 15 ani la moartea tatălui său. Trei ani mai târziu a părăsit țara pentru a se angaja într-o serie de lupte. Aceste bătălii au făcut parte din Marele Război al Nordului împotriva Rusiei, Saxoniei și Danemarcei-Norvegiei, țări care au creat o coaliție împotriva Suediei.

Karl a fost un lider militar și tactician. Cu toate că era și un om politic era reticent în a face pace. Deși Suedia a realizat multe succese militare, Marele Război al Nordului s-a terminat cu înfrângerea Suediei și sfârșitul Imperiului Suedez.

Epopeea regelui, reconstituită în 2000 la Piteşti Epopea regelui Carol al XII-lea al Suediei nu putea trece neobservată în Suedia. General locotenentul Åke Sagrén a înfiinţat o asociaţie de voluntari Carolus Rex Revivat care a reeditat călătoria lui Carol al XII-lea de la Piteşti până la Stralsund, în vechea Pomeranie suedeză. În septembrie 2000, în perioada 5-23 septembrie, voluntarii asociaţiei au pornit din Piteşti şi folosind cai şi trăsuri exact ca şi în urmă cu 285 de ani, au refăcut traseul. Întrucât drumurile moderne de astăzi impun schimbarea potcoavelor cailor mult mai des, cei trei voluntari costumaţi în costume de epocă au avut la dispoziţie 31 de cai, 30 de camioane şi 70 de voluntari.

Dupa aceste momente din istorie s-au facut reconstituiri ca un omagiu adus personalitatii regelui Karl XII

Epopea regelui Karl XII al Suediei nu putea trece neobservată în Suedia. General locotenentul Åke Sagrén a înfiinţat o asociaţie de voluntari Carolus Rex Revivat care a reeditat călătoria lui Karl al XII de la Budeasa până la Stralsund, în vechea Pomeranie suedeză. În septembrie 2000, în perioada 5-23 septembrie, voluntarii asociaţiei au pornit de la Conacul Budistenilor şi folosind cai şi trăsuri exact ca şi în urmă cu 285 de ani, au refăcut traseul. Întrucât drumurile moderne de astăzi impun schimbarea potcoavelor cailor mult mai des, cei trei voluntari costumaţi în costume de epocă au avut la dispoziţie 31 de cai, 30 de camioane şi 70 de voluntari.

Mai multe informatii despre CONACUL BUDISTENILOR aici.