Atractii turistice

Pensiunea Karl King va pune la dispozitie o lista cu cele mai importante puncte de atractie din judetul Arges si trasee de vizitat.

Monumente și clădiri:
• Galeria de Artă – este situată în fosta Primărie a orașului, construita în anul 1886. Dispune de numeroase colecții valoroase de arheologie (tezaure din epoca romană de la Rociu și Bălănești), artă modernă și contemporană (picturi din secolele XIX și XX și grafică locală), dar și de o colecție de cărți formată din
18.000 de volume.
• Galeria de Arta Naivă
• Grădina Zoologică – este situată în Pădurea Trivale și este întinsă pe o suprafață de 12 ha. Grădina Zoologică a fost inclusă într-un program de modernizare.
• Muzeul Județean Argeș – situat în centrul orașului, în clădirea fostei Prefecturi Argeș, construită între 1898 și 1899, în care este amenajată secția de istorie și secția de biologie și știintele naturii. Tot aici, într-o cladire nouă este Muzeul Sportului Argeșan și alte două galerii: Galeria de Numismatică și Galeria Flori de Mină.
• Teatrul Alexandru Davila
• Fântâna Muzicală – este situată în Centrul Orașului. A fost terminată în anul 2008 și este cea mai importantă manifestare de la Pitești dedicată Zilei Europei. Fântâna arteziană din Pitești este unică în Europa de Est, are 1.000 de guri de apă, fixe și mobile, orgă de lumini; presiunea apei se mișcă în funcție
de tonalitățile muzicii.
• Planetariu obiectiv digital – unul dintre cele mai moderne din România • Statuile lui Nicolaie Balcesc] si Mircea cel Bătrân – amplasate în centrul municipiului Pitești, în fața primăriei; statuia este o sculptură monumentală din bronz, realizată de Grigore Minea și Aurelian Bolea.
• În grădina publică 1907 se află statuia din bronz a lui Ion C Bratianu
• În oraş se află în diferite zone busturi ale multor personalităţi: Alexandru Ioan Cuza, Grigore Vieru, Alexandru Davila, Mihail Sadoveanu, Nicolaie Dobrin, Tudor Vladimirescu, Nicolae Balcescu, Ion C Brătianu şi Liviu Rebreanu.
• Fundaţia culturală Ilfoveanu cu expoziţii permanente de pictură, sculptură şi fotografie

TRASEE

1. Pitești – Curtea de Argeș – Corbeni – Barajul Vidraru – Bâlea Lac,

Aici poți vizita: Muzeul Județean Argeș, Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu”, Biserica Domnească „Sf. Gheorghe”, Parcul Trivale – Grădina Zoologică, Schitul Trivale, Ansamblul Curții Domnești – Biserica Domnească Sf. Nicolae Curtea de Argeș, Mânăstirea Curtea de Argeș – Fântâna Meșterului Manole, Cetatea Poenari, Barajul Vidraru sau Cabana Cota 2000, Lacul Bâlea. Mănăstirea Curtea de Argeş cuprinde biserica episcopală, unul dintre cele mai celebre
monumente de arhitectură din Ţara Românească. În apropierea Mănăstirii Curtea de Argeş se află fântâna meşterului Manole, constructorul legendar al ctitoriei lui Neagoe Basarab, eroul mai multor balade populare. Se spune că în locul unde s-a prăbuşit Manole a apărut un izvor – fântâna meşterului Manole. Biserica Domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș este ctitoria lui Basarab I (1310 – 1352), terminată în anul 1352, în cadrul reședinței voievodale din secolul al XIII-lea. Biserica, monument în cruce greacă înscrisă, de tip complex, este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii românești medievale, fiind cea mai veche ctitorie voievodală din Țara Românească. Picturile murale interioare, deosebit de valoroase, sunt realizate în 1364 – 1369. Biserica este inclusă pe noua listă a monumentelor istorice.

2. Curtea de Argeș – Mânăstirea Robaia – Brădetu unde poți vizita : Mănăstirea Robaia, Valea Vâlsanului – Cheile și Poienile Vâlsanului

sau poți fi prezent la Festivalul Cașcavalului – Brăduleț. Mănăstirea Robaia, aflată în comuna Mușătești din județul Argeș, la o distanță de 25 de kilometri nord-est de Curtea de Argeș, este o vatră de sihăstrie atestată documentar încă din secolul al XIV-lea. Numele de Robaia provine de la un atac al turcilor care au intrat în această biserică și au luat oamenii robi în noaptea de Înviere.

3. Curtea de Argeș – Tigveni – Șuici – Văleni unde poți vizita: Cula Tigveni, Cula Brătienilor, Mânăstirea Văleni.

4. Pitești – Lunca Corbului – Stolnici – Bârla unde poți fi prezent la Festivalul Călusului – Stolnici sau să vizitezi Băile de la Bădești.

5. Pitești – Mihăesti – Câmpulung – Rucăr – Fundata

Aici poți vizita : Conacul Micești, Mănăstirea Valea – Țițești, Parcul dendrologic Mihăesti, Castrul Roman Jidava, Bărăția – Câmpulung, Mănăstirea Negru Vodă,
Biserica Domnească, Cabana Voina, Mănăstirea Nămăiești, Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă, Mausoleul Mateiaș, Peștera Dâmbovicioara – Cheile Dâmbovicioarei, Grupul Statuar Paul Everac sau Cetatea Orația. Ruinele cetăţii se găsesc la 5-6 km nord de Rucăr, în raza satului Podu Dâmboviţei, la 2 km de râul Dâmboviţa. Cetatea era situată pe un vârf stâncos, cu pereţii abrupţi, pe un platou continuat spre est de Dealul Sasului. Data la care a fost construită este încontinuare necunoscută. Atât materialul arheologic găsit cât şi documentele sau contextul istoric presupun ridicarea cetăţii în a doua jumătate a secolului al XIV-lea. O parte dintrei storicii care au cercetat zona au presupus că aceasta a fost vamă a Transilvaniei.

6. Pitești – Drăganu – Cotmeana – Morărești – Râmnicu Vâlcea,

unde poți vizita: Mânăstirea Cotmeana. Acesta se află la doar 32 de kilometri de Pitești, pe drumul național ce leagă cele două orașe. Important monument istoric medieval din sud-estul Europei, Mănăstirea Cotmeana poate fi chiar cea mai veche mănăstire din Țara Românească. Construită în mijlocul pădurilor, în apropierea râului de munte Cotmeana, ctitoria lui Mircea cel Bătrân duce în spate o istorie fabuloasă.

7. Pitești – Ștefănești – Topoloveni – Leordeni,

unde poți vizita: Vila Florica, Muzeul Național al Viticulturii și Pomiculturii Golești – Conacul Goleștilor, Conacul „Dinu Lipatti” Ciolcești – Leordeni. Vila „Florica” –
Brătianu, Conacul familiei Brătianu, numit ca şi satul în care se care se află, „Florica”, în amintirea primei fiice a lui I.C. Brătianu – este unul dintre cele mai frumoase domenii boiereşti din România, păstrat foarte bine până în zilele noastre. În conac s-a născut şi a trăit cea mai importantă familie de oameni politici români, adevărată dinastie civilă, care a dat ţării trei prim-miniştri, având un rol determinant în realizarea României moderne, de numele lor legându-se Războiul de Independenţă din 1877, Unirea din 1918 şi reformele ce au stat la baza democraţiei interbelice.

8. Pitești – Mioveni – Câmpulung, unde poți vizita: Mânăstirea Vieroși și rezervația palenotologică Suslănești

9. Pitești – Domnești – Nucșoara,

unde poți ajunge la Festivalul „Stone Bird” de la Corbii de Piatră, Festivalul Țuicii de la Coșești, poți vizita Mănăstirea Aninoasa, Muzeul Etnografic Domnești, Mănăstirea Corbii de Piatră sau Rapsodia Păstorească – Corbi. Mănăstirea şi biserica rupestră Corbii de Piatră sunt un ansamblu (parţial) rupestru din secolul al XIV-lea, reînfiinţat în anul 1512, în perioada domnitorului Neagoe Basarab (1512- 1521). Biserica mănăstirii este săpată în stâncă. Lângă biserică, săpat tot în stâncă, se află trapeza mănăstirii, sala de mese a mănăstirii, un spaţiu dăltuit la rându-i în stâncă, despre care tradiţia afirmă că a fost folosit de Neagoe Basarab ca tribunal în aer liber, pentru a face judecăţi publice. Este situată la 400 de m de centrul comunei Corbi, pe malul stâng al Râului Doamnei. Biserica rupestră de la Corbii de Piatră a fost săpată în peretele masiv de stâncă, înalt de circa 30 de m şi lung de 14,5 m. Biserica este deosebit de valoroasă şi prin pictura care
o împodobeşte, realizată în cea mai pură tradiţie bizantină, datând din secolul al XIV-lea sau chiar mai devreme. Iniţial, biserica avea 2 altare pe un singur naos, caracteristică ce o face unică la noi în ţară. Deasupra peretelui vestic al bisericii rupestre este amplasată o cruce de tip latin cu capitel piramidal, detaşabil de la anul 1761.

10 Pitești – Costești – Negrași – Glavacioc,

Aici poți vizita: Rezervația floristică Poiana Narciselor Negra și sau Mânăstirea Glavacioc.Poarta Eroilor din Pitești Biserica Domnească Sfântul Nicolae